Weekendowa kawa poranna

Składniki:

  • kawa wiśniowo-rumowa
  • mleko (zwykłe UHT, pracuję nad tym jeszcze)
  • cukier trzcinowy

Kawę zaparzam w małej kawiarce, równocześnie podgrzewając mleko w mikrofali. Wcześniej wsypuję do dwóch filiżanek trochę cukru. Przeczytałem, że tak robią na Kubie — gorąca kawa uderzając w cukier „zespala się” z nim znacznie pełniej niż gdyby posłodzić kawę. Całość cukru się nie rozpuszcza, więc mieszam dokładnie łyżką resztę. Ostatni etap to chluśnięcie mlekiem, tak żeby napój się już wymieszał — jeden płynny ruch i można delektować się napojem zwycięzców.

Dawniej stosowałem cukier biały, ale ma zbyt nachalny smak. Cukier trzcinowy jest dyskretnym partnerem kawy, pozostawiając więcej przestrzeni dla jej bukietu smakowego.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s